Zapiekanka z cukinii z której dumny byłby prawie każdy szef kuchni

Zacznij odtwarzać
Prowadzi:
Marek Molicki

Dzielę się na blogu sprawdzonymi sposobami na skuteczne pozbycie się otyłości i nadwagi. Pisze o tym jak radzić sobie ze stresem.

Więcej o mnie

Cukinię polubiłem niedawno, wcześniej było to jedno z warzyw znajdujących się na mojej czarnej liście. Długo nie mogliśmy dojść do porozumienia, aż pewnego dnia smak cukinii do mnie przemówił i już tak zostało. I dziś danie w którym cukinia gra rolę główną.

Potrzebne składniki:
– 1 większa cukinia
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– 4-5 łyżek mąki
– 3 jajka
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– przyprawy (ze szczególnym uwzględnieniem mięty oraz w moim przypadku również tego co doda pikanterii)

Kasze gotujemy i wrzucamy do miski. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek i wrzucamy do miski. Cukinię ścieramy na tarce i wrzucamy do miski. Dosypujemy mąkę, dodajemy jajka oraz przyprawy i wszystko mieszamy.

Bierzemy foremkę, wykładamy ja papierem do pieczenia i wylewamy masę.

Wkładamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika (200 stopni) i pieczemy ok. 30 minut (lub więcej, w zależności od tego jak gęsta lub rzadka wyszła masa).
Do tego robimy sos koperkowy, a do tego potrzebujemy:

– jogurt naturalny
– łyżeczka chrzanu
– świeży koperek

Jogurt mieszamy z chrzanem, dorzucamy posiekany koperek i gotowe.

Kroimy odpowiednie porcje, całość polewamy sosem i zjadamy ze smakiem.
Smacznego.

Share this