Cukinię polubiłem niedawno, wcześniej było to jedno z warzyw znajdujących się na mojej czarnej liście. Długo nie mogliśmy dojść do porozumienia, aż pewnego dnia smak cukinii do mnie przemówił i już tak zostało. I dziś danie w którym cukinia gra rolę główną.
Potrzebne składniki:
– 1 większa cukinia
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– 4-5 łyżek mąki
– 3 jajka
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– przyprawy (ze szczególnym uwzględnieniem mięty oraz w moim przypadku również tego co doda pikanterii)
Kasze gotujemy i wrzucamy do miski. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek i wrzucamy do miski. Cukinię ścieramy na tarce i wrzucamy do miski. Dosypujemy mąkę, dodajemy jajka oraz przyprawy i wszystko mieszamy.
Bierzemy foremkę, wykładamy ja papierem do pieczenia i wylewamy masę.
Wkładamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika (200 stopni) i pieczemy ok. 30 minut (lub więcej, w zależności od tego jak gęsta lub rzadka wyszła masa).
Do tego robimy sos koperkowy, a do tego potrzebujemy:
– jogurt naturalny
– łyżeczka chrzanu
– świeży koperek
Jogurt mieszamy z chrzanem, dorzucamy posiekany koperek i gotowe.
Kroimy odpowiednie porcje, całość polewamy sosem i zjadamy ze smakiem.
Smacznego.