Strona główna Dla Ciała Przepis na Chilli Sin Carne w wersji Mocny Marek

Przepis na Chilli Sin Carne w wersji Mocny Marek

Autor

Data publikacji

KATEGORIA

Lubię potrawy wegetariańskie, choć jestem mięsożercą. Raz w roku robię sobie dłuższy rozbrat z mięsem i wtedy odpływam w wegetariańskie rejony. I muszę przyznać, że polubiłem kuchnię wegetariańską, w której roi się od doskonałych przepisów. Oto jeden z nich.

Chilli Sin Carne do naszego jadłospisu wprowadziła Najlepsza Dietetyczka i od razu to danie przypadło nam do gustu. Ja je nieco podkręciłem, bo jak już wspominałem lubię mocne smaki. Ale możecie zrobić to danie w obu wersjach i jestem pewny, że w obu będzie tak samo dobre.

Oto, czego potrzebujemy [w wersji dla dwóch osób]:

Składniki:

4 papryczki chilli [jeśli nie lubisz na ostro, odpuść sobie chilli]
2 papryki czerwone
2 czerwone cebule
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 torebka ryżu basmati

Przyprawy:

1 łyżeczka harissy [Harissa to normalnie pasta, ale występuje tez w wersji sproszkowanej]
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczka papryki wędzonej [świetnie podkręca smak]
½ łyżeczki cynamonu

Dodatki podkręcające smak:

1 szklanka (250 ml) passaty pomidorowej
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
szczypta soli
i tyle samo pieprzu [chyba, że lubisz ostro to daj dwie szczypty]

Przygotowanie tej doskonałej potrawy jest banalnie proste.

Najpierw bierzemy się za twarde rzeczy czyli chilli, paprykę czerwoną, seler naciowy i cebulę. Wszystko kroimy w kostkę lub po prostu kroimy bez mierzenia czy każdy bok jest równy, oczywiście jeśli nie jesteś fanatyczka / fanatykiem Instagrama ?

Pokrojone warzywa wraz z przyprawami wrzucamy do garnka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy olej. Nie chodzi o to, żeby te warzywa usmażyć, tylko zmiękczyć, więc zmniejszamy ogień lub moc kuchenki i tak dusimy przez 10 minut. Kiedy już warzywa przestana udawać twardzieli i zmiękną, czas na krok drugi.

Otwieramy puszki i wypuszczamy na wolność fasolę i kukurydzę. Ja po prostu odcedzam warzywa przy pomocy sitka i wrzucam do garnka. Do tego dodatki czyli passata [swoja droga jeśli nie masz passaty to weź przecier pomidorowy, efekt będzie podobny], sos sojowy, ocet balsamiczny, sól i pieprz.

Wymieszaj wszystko jak dobry DJ, dokładnie i bez pośpiechu. Zmniejsz ogień lub moc tak, żeby wszystko się dusiło i niech się tak dusi przez godzinę. Raz na jakiś zamieszaj wszystko i tyle.

Ugotuj ryż.

Kiedy całość się ugotuje, nałóż sobie odpowiednią porcję [nie piszę ile dokładnie, bo nie wiem jaki masz cel, ile kcal musisz dziennie spożyć, itd.] weź połowę torebki ryżu [albo mniej lub więcej] i ewentualnie dopraw, gdyby jeszcze nie było idealnie.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Marek Molicki

Jestes na blogu MocnyMarek.pl gdzie przedstawiam sprawdzone na sobie i skonsultowane z doskonałą panią dietetyk i nie gorszym lekarzem internista sposoby na pozbycie się otyłości oraz zespołu metabolicznego oraz utrzymania prawidłowej wagi. Pokazuje również sprawdzone na sobie skuteczne metody radzenia sobie ze stresem i trudnymi emocjami. Nie pozwól by ominęła Cię ważna informacja, zapisz się na newsletter, polub mnie na Facebooku, obserwuj na Instagramie i koniecznie słuchaj Mocnego Podcastu.

Zapisz się do newslettera

Nie pozwól, żeby ominęły Cie ważne materiały, zwłaszcza te dostępne tylko dla subskrybentów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

Czy wiesz co jest najtrudniejsze w odchudzaniu?

Jako weteran odchudzania się mam sporo obserwacji związanych z poszczególnymi etapami zrzucania wagi. I nie mam wątpliwości, który z tych etapów jest kluczowy i...

Czy będąc na diecie można jeść dania z grilla?

Jesteś na diecie, do swojego jadłospisu podchodzisz restrykcyjnie, a tu nagle pojawia się zaproszenia grilla. Chcesz iść, ale boisz się, że popłyniesz, bo jak...

Najlepsze 4P jakie zjesz w życiu

30 minut dzieli Cię od zjedzenia najlepszego 4P w Twoim życiu. Nie musisz być wybitnym kucharzem, szczerze mówiąc możesz nic nie umieć, a i...

Nie wierzę w to, że nie masz czasu na gotowanie

Nie jestem w stanie policzyć, ile razy słyszałem od rozmówców hasło „nie mam czasu na gotowanie”. Za każdym razem było to usprawiedliwienie (przed sobą,...

Dlaczego nikt nie powinien akceptować otyłości

Co pewien czas wzbudzam kontrowersję pisząc o tym, że jestem przeciwny promocji otyłości, bo mniej więcej tym jest właśnie pokazywanie tzw. modelek size plus...

NAJPOPULARNIEJSZE

10 miesięcy, które zmieniły wszystko

10 miesięcy temu podjąłem jedną z najważniejszych decyzji w moim życiu, która na jakość życia bardzo wpłynęła i je radykalnie zmieniła. 10 miesięcy temu wszystko było...

9 zwyczajów których warto nauczyć się od psa

Mamy psa. Chociaż nie wiem czy nie jest odwrotnie. W każdym rasie jest to pies rasy beagle i to już sporo tłumaczy. Obserwując uważnie...

7 doskonałych powodów by skupić się na uważnym jedzeniu posiłków

Bardzo ważne jest nie tylko to co jemy, ale również to w jaki sposób spożywamy posiłki. Zaryzykuje twierdzenie, że większość ludzi nie przykłada do tego...

Promocja otyłości to zło

Na okładce nowego numeru brytyjskiej edycji Cosmopolitan pojawiła się tzw. modelka plus size. Na Instagramie bohaterka okładki pisze m.in. "Jeśli będąc młodą dziewczyną zobaczyłabym...

Schudłem na 30 urodziny. I na 40 też. Oraz pomiędzy nimi.

Okrągłe rocznice mobilizują nas do wyznaczania sobie dużych celów. Podobnie rzecz wygląda pod koniec każdego roku (ale o tym już pisałem). A ponieważ mam za...